Maailmainfo

 Peli sijoittuu vuoteen 1792. Maailma on vaihtoehto historiallinen, jossa tekniikka on kehittynyt eri tahtiin kun meidän tuntemassa maailmassa. Monet nykyaikaiset keksinnöt ovat jo keksitty, mutta ne eivät ole tavallisten ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Taloissa voi olla valokatkaisioita, mutta asukkaat kulkevat silti hevosella. Pelimaailma on Iso-Britannian tapainen kuningaskunta, jota hallitsee seniili ja kurttuinen tyranni Henrik XXL, joka pysyy kaukana rahvaiden elämästä.

Sir Crowleyn legenda

 

Kylää on viime aikoina järkyttänyt useat dramaattiset tapahtumat, jotka liittyvät poikkeuksetta kylässä asuviin nuoriin tyttöihin. Joku toistaiseksi tuntematon taho tekee näille tytöille pahaa, katoamisia on viikoittain, eikä näitä raukka parkoja välttämättä koskaan löydetä. Toisinaan aamun valjetessa kylän kadulta saattaa löytyä esimerkiksi jokin raaja tai hyvällä tuurilla pää, josta uhri on pystytty varmasti tunnistamaan. Kyläläiset alkavat olla levottomia, kaikki pälyilevät toisiaan epäluuloisesti, eikä Benjamin suuressa viisaudessaankaan meinaa saada tilannetta rauhoitettua. Tai kuten tavernan pitäjä Gerald sanoi: kohta ei ole vakoja kynnettäväksi. Tilanne oli siis ymmärrettävästi huolestuttava.

Asiasta keskusteltiin ja sitä pohdittiin ja isä Devon toi lopulta kantansa selväksi. Sir Crowley oli varmasti se, joka haudan takaa tuli kylää pelottelemaan. Tämä sai aikaan kylmiä väreitä ja kauhua, ei ollut kuin nelisenkymmentä vuotta siitä, kun legendaksi muodostunut Sir Crowley oli elänyt.

                                                                     ***

Vuonna 1754, Grimwoodin kylässä asui varsin arvostettu mies, nimeltänsä Sir Cedric Crowley. Cedric toimi kylän lääkärinä ja oli kihlaamassa bordellin omistajaa, Madam Briannaa. Kuitenkin, Cedricin sydämen vei eräs toinen neitonen, tyttönen nimeltään Susan, joka oli kuitenkin luvattu toiselle. Cedric jätti Briannan varsin pian, koettaen kosiskella Susania parhaansa mukaan. Nainen oli ystävällinen, mutta rakasti palavasti miestään ja tytärtään. Cedric tulistui tästä suunnattomasti. Eräänä päivänä Susanin mies löytyi kuolleena ja Susan oli kadonnut. Kukaan ei ollut varma tekijästä. Pari päivää myöhemmin, Susanin päätön ruumis löytyi metsästä. Myös Cedric oli kadonnut. Asiaa tutkittiin minkä ehdittiin, mutta kukaan ei saanut miestä kiinni.

Nuoria tyttöjä alkoi kadota, jälkiä jättämättä. Toisinaan yksittäisiä ruumiinosia saattoi löytyä kylän laitamilta,  mutta ei muuta. Kylä oli paniikin vallassa. Lopulta kuitenkin sattumalta, joukko kylän miehiä löysi järkyttävän paikan keskeltä metsää. Pieneen taloon oli rakennettu suorastaan laboratorio. Kaikkialla oli verta ja muita eritteitä, sekä luita. Keskellä huonetta oli pöytä, jossa makasi naisen ruumis. Tai pitäisikö sanoa naisten, ruumis oli koottu useista eri osasista, jotka oli ommeltu yhteen. Kaiken tämän kauhun keskeltä löytyi Cedric, joka teroitteli lihakirvestään silmät kiiluen. Kukaan ei koskaan ollut varma, miksi Cedric oli tällaisen teon tehnyt. Sanottiin kuitenkin, että Cedricin kokoamalla naisella oli Susanin pää. Cedric teloitettiin välittömästi, häneltä katkaistiin pää. Myös muu ruumis pilkottiin palasiksi ja palaset haudattiin kauas toisistaan. Taikauskoinen kylä ei halunnut Cedricin palaavan.

                                                                   ***

Niin, tapahtumat kieltämättä muistuttivat ikävästi toisiaan.

Viimeaikaiset tapahtumat

Jos tässä ei ollut vielä tarpeeksi vastoinkäymistä, paloi kylästä pari kuukautta sitten kirkko. Tietenkin ensin huudettiin että nyt oli piru irti, mutta ei. Se olikin isä Carlos, joka oli viinapäissään laittanut kirkon vahingossa tulille, ilmeisesti joku demonin karkoitushomma tässä oli taustalla, kukaan ei ollut ihan varma. No, puukirkko paloi nopeasti maan tasalle, tosin henkilövahingoilta säästyttiin. Kylän johtoporras oli ymmärrettävästi hyvin vihainen, eikä Carlosin auttanut kuin luvata rakentaa uusi kirkko. Mitä tähän voisi sanoa, asia etenee.

Kaksi viikkoa sitten kyllä kohtasi uusi tuho, nimittäin puolet kylästä paloi keskellä yötä. Syyttävät katseet kääntyivät toki ensimmäisinä Carlosiin, mutta kovasti mies vakuutteli, ettei hänellä ollut mitään tekemistä tämän asian kanssa. Joka tapauksessa paljon taloja meni, sekä kaikki kylän vankkurit. Kyläläiset tajusivat kauhuissaan, että he olivat jumissa. Lähimpään kaupunkiin oli jo vankkureilla viikon matka, saati sitten kävellen. Jotkut sanoivat kuulleensa tulen raivotessa metsästä demonimaisia huudahduksia. Viisaimmat tiesivät sanoa, että jotakin pahaa siellä oli nyt tekeillä.

Suurin onnettomuus kylän palossa oli kuitenkin Grimwoodin varallisuuden lähteen, suuren höyrytehtaan tuho. Tehtaasta jäi jäljelle vain palavat rauniot, suurin osa työntekijöistä jäi myös liekkeihin. Tehtaan johtajatar Eva Clark yritti kohdata menetyksen viileän rauhallisesti, hän koettaa vielä nousta tästä menetyksestä, apunaan ainoa henkiin jäänyt työntekijä, Hector Evans. Taverna paloi myös, tosin sieltä kaikki ehtivät ajoissa ulos. Kodittomiksi jääneet Gerald ja hänen tyttärensä asettuivat madam Briannan suostumuksella asumaan kylän bordelliin, jonka yhteydessä nyt sitten pyöri samalla taverna. Kukaan ei oikein tiennyt millaiseen sopimukseen tässä oli oikein päästy, mutta ainakin tällä hetkellä kaikki näyttivät olevan tyytyväisiä.

Vaikka asiat ovat olleet paremminkin, koettaa kylä silti valmistautua juhlaan. Grimwoodissa vietetään joka syksy Kuolleiden päivää, joka on osa vanhan uskonnon perinteitä, jolloin syödään hyvin ja juhlitaan. Illan tullen papit järjestävät rituaalin, jossa kuolleet karkotetaan maan päältä tuonpuoleiseen. Joskus kun henget tapaavat olla vähän levottomia, jos jää selvittämättömiä asioita ja muuta. Rituaali varmistaa rauhan seuraavaksi vuodeksi, kun henget on lepytelty. Juhla päätetään yksissä tuumin pitää, sillä nyt jos koskaan, olisi hyvä suoda hengille rauha.

Uusi ja vanha uskonto

 

Vanha uskonto on laajasti valloillaan Grimwoodissa, papit Devon ja Carlos opastavat laumaansa parhaansa mukaan. Kunnioitetaan lähimmäistä ja luontoa, papit ovat varsin leppoisia ja rauhallisia (toisinaan myös humalassa), mutta kylä kuitenkin luottaa pappeihin. Vaikeina aikoina papit ovat tuoneet paljon lohtua bordellin ohella, jumalanpalveluksiin osallistutaan säännöllisesti.

Uusi uskonto kutsuu itseään Pyörivän rataksen veljeskunnaksi. Suurissa kaupungeissa jotka teollistuvat vauhdilla, on tämä uusi uskonto saavuttanut suosiotaan. Kuninkaalle on kuulemma rakenteilla suuri laiva, joka leijuu ilmassa valtavien pallojen ja höyryn avulla. Tämän sanotaan olevan Pyörivän rataksen aikaansaannosta, heiltä kun löytyy myös taitavia insinöörejä. Tämä kaikki tuntuu kuitenkin Grimwoodin väestä hurjan kaukaiselta, eihän kylässä ollut edes koskaan nähty mitään höyryllä toimivaa kulkupeliä. Veljeskunnalla on myös oma henkilökohtainen ”armeija”, joita kutsutaan noidanmetsästäjiksi. Nämä hurjimukset teloittavat säälimättä kaikki yliluonnollisuuksien harrastajat.

Jokainen ihminen tekee oman pätööksensä uskontojen välillä, johon vaikuttaa suvun perinteet, asuinpaikka, naapurien painostus ja muut henkilökohtaiset asiat. Mitään suurta konfiktia uskontojen välillä ei sinänsä ole, mutta tietenkin pienellä tasolla asiasta riidellään. Vanha uskonto muistuttaa kristinuskon ja druidismin sekoitusta ja Pyörivä Ratas taas katolilaista kirkkoa, jota käytetään myös aseena politiikassa.

Noituus ja yliluonollisuus

 

Yliluonnollisesta ei ole varsinaisesti mitään todisteita, mutta siihen uskotaan laajalti. Tai jos ei uskota, aletaan uskoa, niin paljon kaikkea pelottavaa on viime aikoina sattunut. Henkimaailmaan kuitenkin uskotaan ja kuolleita läheisiä muistetaan.

Noituus on ankarasti kielletty ja syytökset noituudesta otetaan aina vakavasti. Varsinkin Pyörivän rataksen veljeskunta on ottanut yhdeksi suurimmista tavoitteistaan kitkeä noituus maan päältä. Teollisuus ja kehitys ei kuulemma voi jatkaa voittokulkuaan, jos kaikenlaiset räpeltelijät ovat häiritsemässä kirouksillaan ja keitoksillaan.

Noituuden hillitsemiseksi jopa Grimwoodissa on oma noidanmetsästäjänsä, sillä mikäli henkilö todetaan kiistattomasti noidaksi, hänet teloitetaan yleensä varsin nopeasti. Oikeudenkäynti kyllä poikkeuksetta järjestetään. Vanhan uskonnon edustajat katsovat usein noitapuuhia vähemmän pahalla – enemmänkin pelkäävät kaikkea yliluonnollista.

Tähän päivään saakka Grimwoodissa ei ole teloitettu yhtäkään noitaa, tosin naapurikylässä on huhujen mukaan teloitettu nuori tyttö, jonka väitettiin keskustelleen kuolleiden kanssa.

Grimwoodin kylä

Grimwoodin kylä on ollut ennen tuhojakin melko pieni, noin viidensadan asukkaan kokoinen. Suurin osa ihmisistä työskenteli tehtaassa, joka valmisti polttoaineeksi sopivaa höyryä tynnyreihin. Asukasmäärä on pienentynyt runsaasti viimeaikaisten tapahtumien takia ja suurin osa kylästä on kerääntynyt nyt paikalle. Pelaajien lisäksi kyläläisiä on jäljellä noin kahdeksankymmentä, jotka asuvat mökeissä lähettyvillä – joko piilossa kellareissa, juomassa maksansa lopullisesti pilalle tai pyrkimässä elää normaalisti omaa kalastajaelämäänsä.

Pelipaikan ympärillä näkyvät talot ovat muiden kyläläisten koteja, jotka ovat joko tyhjiä tai siellä asuu joku mitätön puliukko.

Kadonneista tytöistä

Tyttöjä on kadonnut viimeisen parin kuukauden ajan useita kymmeniä. Itse larppia ajatellen tyttöjen nimet ja sukulaissuhteet eivät ole niinkään oleellisia. Kadonneiden tyttöjen perheet ovat usein lähteneet kylästä järkyttyneinä tai hävinneet ilmoittamatta. Huoratalosta on myös kadonnut muutamia tyttöjä, joilla ei ole perhesidettä kylässä.

Viimeisin kadonnut on Allan Turnerin tytär Alana Turner. Isä on kovin murheissaan ja viinaa menee rutkasti. Kylänjohtaja Benjamin on ruvennut toimiin asian ratkaisemiseksi, mutta avun saapumisessa tuntuu vain kestävän. Yleisesti maailmassa ajatellaan, että kylä hoitaa itse sotkunsa, eikä apu saavu automaattisesti hetipaikalla. Koko asia on koko kylälle aika nolo, koska he eivät ole omilla lihasvoimillaan vielä saaneet ongelmaa ratkaistua.

Kylä bordelli

Tavernan traagisen tuhoutumisen jälkeen on kylän bordelli ja taverna tehnyt yhteistyötä. Paikka on siisti ja kyläläisten keskuudessa arvostettu, jossa voidaan käydä petipuuhien lisäksi vaikka iltapäiväteellä. Isät vievät tavallisesti täysi-ikäisyyden saavuttaneet poikansa bordelliin opettelemaan miesten hommia, että avioliitto sujuisi tulevaisuudessa paremmin. Bordellikäymisistä puhutaan rennosti ja esimerkiksi kinastelijat voidaan passittaa bordellityttöjen luokse rauhoittumaan.

Toki aina löytyy vaimoja, jotka eivät katso hyvällä kun miehet käyvät bordellissa iltateellä ja Briannan kuuluisalla maistuvalla piirakalla. Useasti tällaisista tilanteista ei synny kuitenkaan avioeroja vaan miehet ovat miehiä.